torstai 22. tammikuuta 2015

Kuuilluusio

Miksi nouseva tai laskeva Kuu näyttää suuremalta kuin
keskitaivaalla oleva Kuu. Kuva Kari A. Kuure.
K: Miksi Kuu näyttää olevan suurempi ollessaan horisontissa kuin korkealla taivaalla?

V: Kyseessä on kuuilluusiona tunnettu ilmiö jolle ei ole kovin hyvää vastausta olemassa. Ilmeisesti kyse on siitä, että korkealla taivaalla olleessaan Kuun koolle ei ole mitään vertailukohtaa jonka perusteella aivomme pystyisivät hahmottamaan sen koon oikein. Kuun ollessa lähellä horisonttia vertailukohtia on ja tulkitsemme niiden avulla Kuun olevan suuri.

Keskitaivaankansi näyttää olevan matalampi (siis lähempänä)
kuin horisonttiin asti ulottuva taivaankansi. Tästä syystä
tulkitsemme Kuun isomaksi lähellä horisonttia.
Piirros Kari A. Kuure.
Toisen selityksen mukaan tulkitsemme Kuun olevan kiinni ”taivaankannessa”.  Mielikuvamme taivaankannen muodosta on kuitenkin sellainen, että se näyttäisi olevan lähempänä keskitaivaalla kuin horisontissa. Tässä tilanteessa horisontissa olevan Kuun koon me tulkitsemme suuremmaksi kuin korkealla taivaalla olevan Kuun.


Kolmas selitys perustuu tulkintaamme perspektiivistä. Perspektiivin avulla voimme määritellä kappaleelle koon suhteellisen oikein: esimerkiksi näemme lähellä olevan bussin kookkaana mutta kauempana kadulla olevan bussin pienempänä. Perspektiivitajumme johdosta (ja elämän kokemuksesta) tiedämme kuitenkin bussien olevan samankokoisia. Samoin jos vertaamme kauempana olevaa bussia ja hieman lähempänä olevaa henkilöautoa toisiinsa. Näemme ne samankokoisina mutta lähempänä oleva henkilöauto näyttää silti olevan pienempi. Tätä tulkintaa vahvistaa myös kokemuksemme henkilöautojen koosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan ja mahdollisesti editoidaan ennen julkaisua tai hylätään.