sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Galaksien näkyminen

Tässä kuvassa näkyy Andromedan galaksi kokonaisuutena.
Paljian silmin ja kiikarilla katsottuna näemme galaksista
vain kirkaan ydinalueen. Andromeda näkyy yllättävän isona,
sillä sen alueella mahtuisi neljä täysikuuta rinnakkain.

Kuva Wikimedia Commons.
K: Voiko galakseja nähdä paljain silmin?


V: Pohjoisella pallon puoliskolla voimme nähdä paljain silmin kaksi galaksia: Andromedan ja Kolmion galaksit.

Andromedan galaksi sijaitsee Adromedan tähdistössä ja se voidaan nähdä paljain silmin pimeässä tai vain vähän valosaasteisessa paikassa.

Kolmion galaksi sijaitsee Kolmion tähdistössä, suhteellisen lähellä Andromedan tähdistön rajaa. Se on himmeämpi kuin Andromeda, joten se näkyy paljain silmin vain todella pimeässä paikassa.

Molempien galaksien löytyminen edellyttää
tähtikartan käyttämistä ja tähtitaivaan tuntemusta ainakin sen verran hyvin, että tähdistöt löytyvät vaikeuksitta. Kiiarin käyttäminen galaksien löytämisessä helpottaa etsintää ja sen jälkeen molemmat kohteet ovat suhteellisen helposti nähtävissä ilman apuvälineitä.

Kolmion  galaksi on Andromedan
galaksia himmeämpi ja tästä
syystä näkyy palajin silmin vain
Todella pimeässä paikassa.
Kuva Wikimedia Commons.
Eteläisellä pallonpuoliskolla, esimerkiksi Australiassa, tähtitaivaalta voi bongata helposti kaksi pilveltä vaikuttavaa ja epäsäännöllistä galaksia. Kyseessä ovat Iso- ja Pieni Magellanin pilvet. Ne ovat Linnunradan seuralaisia.

Kaukoputkella galakseja näkyy runsaammin. Määrä riippuu kaukoputken koosta, isommalla enemmän ja pienemmällä vähemmän. Galakseja on melkein jokaisessa tähdistössä Linnunradan aluetta lukuun ottamatta.

Peritaatteessa galaksien näkemiseen kaukoputkella jokainen selkeä yö on hyvä aika. Tarvitaan vain hieman kaukoputken käyttökokemusta, tähtikartta ja tietoa havaittavasta kohteesta, niin eiköhän havaitseminen onnistu, varsinkin jos valitsee kohteekseen galakseja siitä kirkkaimmasta joukosta.

 Suosittelen kuitenkin ensialkuun vierailua tähtitornilla jonakin selkeänä sunnuntai-iltana (talvikautena lokakuusta maaliskuulle). Jos tähtitornilla vierailijoita on vähäinen määrä, niin silloin kaukoputki voidaan suunnata esimerkiksi Ison karhun tähdistön galakseihin, ne kun ovat horisontin yläpuolella kaiken aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan ja mahdollisesti editoidaan ennen julkaisua tai hylätään.