sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Galaksien yhteentörmäys

Andromedan galaksi. Kuva Wikimedia Commons.
K: Olen lukenut jostakin, että Andromedan galaksi ja Linnunrata tulevat törmäämään toisiinsa joskus kaukaisessa tulevaisuudessa. Onko näin ja mitä siitä seuraa?

V: Olet saanut oikeaa tietoa! Linnunrata ja Adromedan galaksi todellakin ovat törmäyskurssilla. Törmäys tapahtuu noin 4 miljardin vuoden kuluttua. Se kuulostaa hirvittävän dramaattiselta, mutta todellisuudessa se ei sitä ole. Molemmissa (tai kaikissa) galakseissa tähdet ovat niin harvassa, että ne sujahtavat toistensa ohi aiheuttamatta isompia häiriöitä. Esimerkiksi tähtien yhteentörmäyksiä ei ole odotettavissa.

Spiraaligalakseissa (esimerkiksi Linnunrata ja Andromeda) on tähtien lisäksi paljon kaasua ja pölyä. Näiden törmäys toisiinsa synnyttää valtavasti uusia tähtiä. Lisäksi vuorovesivoimat muuttavat galaksien ulkonäköä, joten muutoksia riittää.

Ensimmäinen törmäys ei johda edellä mainittujen tapahtumien lisäksi kovinkaan suuriin muutoksiin kummassakaan galaksissa. Ensimmäisen törmäyksen jälkeen galaksit jatkavat matkaansa hidastuen ja lopulta ne lähestyvät uudelleen toisiaan. Tämä toistensa läpi kulkeminen voi jatkua useamman kerran mutta noin 6–7 miljardin vuoden kuluttua galaksit sulautuvat yhdeksi isoksi galaksiksi.

Alla Nasan videoanimaatio galaksien yhteentörmäyksestä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan ja mahdollisesti editoidaan ennen julkaisua tai hylätään.