sunnuntai 15. elokuuta 2021

K: Lehdissä kerrotaan valokuvien kera ”ufoista”. Näkevätkö tähtiharrastajat niitä?

V: Tiedotusvälineissä aika ajoin julkaistaan ”uutisia” eripuolilla maailmaa nähdyistä ”ufoista”. Usein kyse on vanhoista, monta kertaa kierrätetyistä jutuista mutta joskus mukaan pääsee aivan uusiakin kertomuksia. Yhteistä niille on, että usein juttujen kuvituksena käytetään vanhoja valokuvia, joskus jopa 1940-luvulta peräisin olevia, joista useimmat on osoitettu väärennöksiksi jo aikoja sitten.

Tähtiharrastajat tekevät havaintoja taivaalta maailmanlaajuisesti ehkä miljoonia tunteja vuosittain. Tämä havaintomäärä on niin suuri, että havaintojen joukkoon väkisinkin tulee mukaan hieman epätavallisempia valoilmiöitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että epätavallisimmat havainnot tulkittaisiin heti ”avaruuden muukalaisten vierailuiksi”. Useimmin ne ovat ihmisen toiminnan tuloksena syntyneitä valoilmiöitä tai erilaisten sääolosuhteiden vääristämiä aivan luonnollisia ilmiöitä. Tietääkseni kukaan kokenut tähtiharrastaja ei ole koskaan vakavissaan väittänyt nähneensä ”muukalaisten lentolaitteita”.

Valokuvat?

Palataanpa lehdissä julkaistuihin valokuviin. Viime aikoina lehtien palstoilla on nähty alla oleva kuva. Ilmeisesti kuvan alkuperä on jonkin sotilaslentokoneen kamerasta peräisin, mutta mitään tietoja mistä ja milloin se on otettu ei ole kerrottu. Ilman näitä tietoja kuva ei todista mitään ja on näin ollen täysin arvoton.

 

Otetaan toinen kuva. Tätä kuvaa ei ole koskaan aikaisemmin julkaistu mutta siinä on näkyvissä suunnilleen samanlainen kohde kuin ensimmäisessä kuvassa. Todistaako tämä kuva, että ensimmäisen kuvan kohde on aito ”ufo”?


 

Palautetaan tämän toisen kuvan kuvankäsittelyn edelliseen vaiheeseen ennen sen muuttamista negatiiviseksi. Silloin tulos on tämä:


Havaitaan, että kohde onkin kirkas ja paljon ”eteerisempi” kuin edellinen kuva. Nyt alkaa tuntua siltä, että kohde ei välttämättä olekaan kiinteä. Palataan jälleen yksi askel taaksepäin, jolloin kuvassa on mukana värit.

 

Nyt on enää yksi askel alkuperäiseen kuvaan, josta edellinen kuva on vain pieni osa.


Havaitaan, että kuvassa on kirkas kohde, Aurinko ja ”ufokuvana” esitetty kohde onkin linssiheijastuma. Linssiheijastumia syntyy jokaisen kameran linssistössä, jos kuvakentässä tai sen lähellä on kirkas valonlähde, esimerkiksi Aurinko, Kuu, auton ajovalot, kirkkaat planeetat tai katuvalaisin jne.

Linssiheijastumat ovat linssin optisen akselin vastakkaisella puolella kuin varsinainen valolähde ja usein heijastumissa näkyvä piikki osoittaa suoraan valonlähteeseen. Minkä muotoinen heijastuma on, riippuu hyvin monesta tekijästä, mutta niiden yleinen rakenne muistuttaa toisiaan, johtuen optiikan periaatteista ja säännöistä. Tästä syystä myös kaikki tämän tyyppiset ”ufokuvat” on helppo tunnistaa heijastumien aiheuttamiksi.

Edellä esitetty on vain yksi skenaario, miten ”ufokuva” syntyy. Yleisesti ottaen valokuvat sen paremmin kuin videotkaan eivät yksinään riitä osoittamaan ”muukalaisten vierailua” ja mitään todellista syytä uskoa näin joskus tapahtuneen ei ole. Kertomuksia kyllä riittää mutta ne eivät todista mitään asian todenperäisyydestä.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan ja mahdollisesti editoidaan ennen julkaisua tai hylätään.